Valikko Sulje

Terästyö JK & JK:n ensiaskeleet

– Kirjoittajana Timo Kangasoja –

Yhtiön historiassa on tapahtunut paljon 30 vuoden aikana ja tätä vaiherikasta tarinaa tullaan katselemaan suurelta osin minun muistojeni ja näkökulmieni kautta. Tästä alkaa Terästyö JK & JK Oy:n tarina – tervetuloa mukaan!

1990-luvun alku oli aikaa, jolloin yrityksiä kaatui ja uusia perustettiin. Jouko Kangasoja ja Jorma Kiukkonen olivat perinteisiä perheenisiä, jotka olivat aloittaneet omat työuransa jo nuorina miehinä.

Jouko Kangasoja työmatkalla.
Jorma Kiukkonen.

Molemmille miehille karttui monipuolista kokemusta eri ammateista jo 1960-luvun lopulta alkaen. Miehet toimivat mm. bensakillinä, taksirenkinä, talotehtaan ja tikkutehtaan työntekijänä – näiden töiden kautta he saivat arvokasta kokemusta ja kehittyivät metallialan rautaisiksi ammattilaisiksi.

Yritys perustettiin vuonna 1991

Terästyö JK & JK Ky perustettiin selkeään tarpeeseen. Molemmat JK:t olivat tehneet erilaisia metallialan töitä ympäri Jyväskylän seutua sekä koko maan kattavissa reissuhommissa. Jouko Kangasoja ja Jorma Kiukkonen tekivät töitä myös UPM:n vaneritehtaalle Jyväskylän Lutakossa.

Laskutettavia töitä ei kuitenkaan voitu tehdä kunnolla ilman yritystä, joten metallimiehet Jouko Kangasoja ja Jorma Kiukkonen perustivat yrityksen vuonna 1991, jonka nimesivät omien nimikirjaimiensa pohjalta Terästyö JK & JK Ky:ksi.

Yrityksen pajaksi muodostui Myllyjärven teollisuusalueelta vuokrattu noin 40 m2 tila. Yritystoiminnan alkuvaiheessa tiloihin hankittiin vain välttämättömät työkalut ja laitteet.

Teollisuuden tarpeisiin tehtiin paljon terästöitä UPM:n Lutakon vaneritehtaalla.

Firman alkuaikoina UPM työllisti pääasiallisesti Jyväskylän Lutakon vaneritehtaan siirto- ja purkutöissä, kun UPM:n vaneritehdas siirrettiin Säynätsaloon ja tehdastoiminta loppui Lutakossa vuoden 1996 keväällä. Kangasoja ja Kiukkonen tekivät hommia aluksi kahdestaan, mutta pian mukaan tuli myös muita työntekijöitä, joita tarvittiin varsinkin ympäri Suomen tehtävissä reissuhommissa. Kunnossapitoremontit, seisokkityöt ja erilaiset hitsaustyöt siivittivät yritystä eteenpäin alkuvuosina.

Matti Wiik muistelee yhtiön alkutaivalta

Matti Wiik.

Työnjohtaja ja tarjouslaskija Matti Wiik on työskennellyt Terästyö JK & JK:n palveluksessa jo 1990-luvulta alkaen.

Näin Wiik kertoo yksityiskohtaisesti yrityksen alkuaikojen tapahtumista:

Terästyö JK & JK:n perustajat Jouko Kangasoja ja Jorma Kiukkonen tutustuivat toisiinsa työskennellessään metallialan yrityksessä nimeltä MVP. Kun MVP ajautui konkurssiin, miehet perustivat 1980-luvun puolen välin jälkeen yrityksen Lujateräs, joka toimi Jusa Heinälän kuorma-autohallissa Jyväskylän Seppälänkankaalla.

Yritys aloitti teollisuuden huoltotyöt sekä teki levytöitä, kuten sähkösuodattimien levyseiniä Hankkija Oy:lle.

Läpi harmaan kiven

Yrittäjien elämä ei ole aina ollut ruusuista ja takaiskujakin on koettu.

Muuramessa erään teollisuushallin kokonaisurakan lattiavalun lämmitys epäonnistui talvipakkasten aikaan, kun lämmittimien sammumista ei huomattu ajoissa. Tämän harmillisesti epäonnistuneen takuutyön vuoksi yritys ajautui lopulta taloudellisiin vaikeuksiin.

Sinnikkäät yrittäjät eivät tästäkään lannistuneet – Jouko ja Jorma perustivat Lujateräksen raunioille Terästyö JK & JK Ky:n vuonna 1991.

Lisää väkeä taloon ja monipuolisempia töitä

Noin vuosi yrityksen perustamisesta alkoivat teräksisien pystypilareiden asennustyöt rakennusliikkeille, vaikkakin noin 85 % tehdyistä töistä oli teollisuuden huoltotöitä. Eräs haastavampia korjaustöitä oli polttoainesäiliöauton säiliön korjaustyö liimaamalla. Työ onnistui täysin, vaikka aluksi se vaikutti ylitsepääsemättömän haasteelliselta!

Terästyö JK & JK:n valmistamaa veneenrunkoa kuljetetaan.

Silloiset työtilat sijaitsivat Myllyjärven teollisuusalueella. Hallin paremmat tilat mahdollistivat konepetien ja hoitotasojen valmistuksen. Toimitilojen kasvaessa myös henkilömäärä yrityksessä lisääntyi. Myös niin sanottuja reissutöitäkin tehtiin enemmän, kuten mm. Mikkelin Pelloksen sekä Heinolan ja Suolahden vaneritehtaiden vuosi- ja huoltotyöt. Myöhäisemmässä vaiheessa tehtiin melkein pelkästään huoltotöitä Säynätsalossa Jyväskylän vaneritehtaassa, jonka nimeksi tuli myöhemmin UPM Säynätsalo.

Vuonna 1993 alkoi myös Jyväskylän Rauhalahden voimalaitoksen huoltotyöt, jotka ovat jatkuneet näihin päiviin asti.

Teräskehikko lastattuna kuljetusta varten.

Kalustohankinnat vauhdittivat kasvua

Kalustoa ostettiin pikkuhiljaa pajalle lisää. Schauman Wood:lta ostettiin käytettynä ylijäämistöstä käsikanttikone ja mankeli. Pylväsporakone hankittiin myös käytettynä, mutta puikko- ja mig-hitsauskoneet ostettiin uutena.

1990-luvun lama kuritti kovasti kaikkia maamme yrityksiä ja myös Terästyö JK & JK:ta. Kaikesta huolimatta selvisimme lamakaudesta juuri ja juuri – kovalla yrittämisellä ja periksi antamattomalla asenteella.

Yrityksemme kunnia-asia eli luvattujen toimitusaikojen täsmällinen pitäminen on ollut kilpailuvalttimme aina. Lisäksi olemme pystyneet pitämään joustavuudestamme kiinni, ja siksi meidät on tunnettu alkuajoista lähtien myös siitä, että meillä on valmius ”remontteihin” vaikka yöllä.

Historiikin seuraavassa osassa Timo Kangasoja muistelee, kuinka JK & JK muuttuu osakeyhtiöksi ja Eurooppa kutsuu.

Seuraa Terästyö JK & JK:ta Facebookissa ja pysyt mukana historiikin tulevien osien julkaisusta sekä muista juhlavuoden tapahtumista.

Terästyö JK & JK Facebookissa »